De QuickFix-brigade uit Gaasperdam – buurt brengt energierekening omlaag

Veel mensen hebben écht geen idee waar hun hoge energierekening vandaan komt. Sommigen zeggen: ik heb het geld, ik betaal het gewoon. Maar de meeste mensen hebben veel problemen. Ze kunnen álle hulp gebruiken,’ zegt Joseph Ogbonna. Hij is coördinator en planner van de QuickFix-brigade, een groep wijkbewoners die andere bewoners helpt om energie te besparen.

Bewoners kunnen zich aanmelden. In samenwerking met woningbouwcorporatie Ymere en Verenigingen van Eigenaren (VvEs) pakken de QuickFixers soms ook hele gebouwen in één keer aan. Dan kloppen ze bij elke deur aan: arm, rijk, jong, oud, wel en niet op de hoogte van energievraagstukken. Ze brengen energiebesparende maatregelen zoals radiatorfolie, tochtstrippen, het dichten van kieren, ledlampen, raamfolie en een waterbesparende douchekop.

Dat doen ze gratis, met een maximum van 30 tot soms zelfs 75 euro aan materialen. Aan woningeigenaren die het kunnen betalen maar niet zo handig zijn, vragen ze een vergoeding.

Maar met wat radiatorfolie los je die problemen toch niet op?

Nee, zegt Ogbonna, maar als je één probleem kunt verlichten, als mensen een beetje geld kunnen besparen, dan zijn ze je al dankbaar.’

Het installeren van de materialen is bovendien maar een onderdeel van het werk: de QuickFixers gaan óók het gesprek aan. Over gewoontes en gedrag.

Bewustwording

Ogbonna: Want wij kunnen wel een waterbesparende douchekop installeren, maar het is niet zo dat je de kraan dan voortaan maar open kunt zetten.’ Hij komt in huizen waar de verwarming het hele jaar door op 22 graden staat. Dan legt hij uit dat dat veel geld kost.

De QuickFixers kunnen niets veranderen aan de gestegen energieprijzen, maar ze helpen mensen wél om controle te krijgen over hun energierekening.

Het gaat niet alleen over energie

Veel mensen zijn alleen, zegt Ogbonna. Het is soms lang geleden dat er nog iemand naar ze lachte. We kletsen, we lachen. We zijn óók gezelschap.

Ogbonna weet waar hij over praat. ‘Ruim twee jaar had ik niets om mijn bed voor uit te komen. Ik leefde niet meer,vertelt hij. Tot Rizairis Nunes-Lacroes van de Groene Hub hem aansprak. Ze vroeg hem om mee te doen aan de training Leven lang Leren, een traject waarin je herontdekt wie je bent, wat je wil en wat je kan. Je leert bovendien wat je nodig hebt om daar je geld mee te verdienen.

Ze vroeg het hem drie keer. Ogbonna: Ik wilde niet. De vierde keer zei ze: kom gewoon, je kunt meteen weer weg als je dat wilt. Ik kwam en ik ging niet meer weg. Dankzij de training kon ik weer een connectie maken met mezelf en met mijn omgeving.

Die ervaring heeft ook QuickFixer Juan Castillo, een vrolijke, knappe man van net 50. In de huizen waar hij komt doet hij graag wat extra’s. Hij repareert wel eens een stopcontact een of lamp. Als er op die lamp een dikke stoflaag zit, dan maakt hij die schoon. Castillo: ‘Zeker voor oudere mensen doe ik dat met plezier. Nog een paar schroeven erbij? Geen probleem. Dat maakt mensen blij.’

Familie

Hij is zelf ook blij. Hij heeft tien jaar elektriciteit gedaan.’ Die kennis deelt hij nu met zijn collegas. We zijn een familie hier’, zegt hij.

Juan is nu gezellig en verstaanbaar, zegt Ogbonna. Tot voor kort was hij altijd gespannen: ‘je begreep niets van wat hij zei. Ogbonna kwam hem tegen bij Stichting Veni Cultura. Castillo vroeg er hulp en kreeg het advies om dingen beter te gaan plannen. Iets waar hij moeite mee had. Ogbonna draaide het om. Hij zei: Ik heb jouw hulp nodig, ik kan het niet alleen.’

Geluk

Nu werkt Castillo al een paar maanden als QuickFixer. Ogbonna: Laatst nam hij tijdens een werkoverleg het woord. Dat deed hij nooit. Hij zei: ik ben zó gelukkig dat ik hier ben. Ik dacht dat ik kwam om huizen te fiksen, maar nu weet ik dat ik hier kwam om mezelf te fiksen. Hij huilde bijna. Ik huilde bijna.’

De QuickFix-brigade laat zien hoe je íedereen de kans kunt geven om een rol te spelen. Iedereen kan bijdragen aan oplossingen voor grote wereldproblemen. En daarvoor hoef je de wijk niet uit. Júist niet.

Fiksen

Ogbonna: QuickFix is maar een naam. Maar het fikste mij. En we kunnen nog veel meer fiksen.

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook:

De beste gebiedsontwikkelaars wonen om de hoek – en bewoners zijn niet gek

Van vangnet naar springplank: duurzaam ondernemen in Zuidoost