Woonark Sarah en Iwan

Tekst: Aukje van Bezeij

De ark van 350 m2, waar Sarah en Iwan met hun drie kinderen wonen en werken, was ooit een oude botenloods van een roeivereninging. Om er een bewoonbare ark van te maken moest er veel gebeuren en beiden hadden de wens dit zo duurzaam mogelijk aan te pakken.

Dat was, zeker in 2008 niet eenvoudig. Om door de bomen het bos te kunnen zien heeft Iwan zich geschoold tot EPA-adviseur (Energie-Prestatie Adviseur). Met de kennis die hij opdeed zocht hij uit welke toepassingen het hoogste rendement opleverden.

Iwan en Sarah kozen voor zonnepanelen, voor elektriciteit, en en zonnecollectoren, voor warm water, op het dak. Het warmte water gebruiken ze voor tap-water en voor vloer- en wandverwarming. In de winter verwarmen ze bij met een pelletkachel die gebruik maakt van stukjes resthout.

Sarah heeft een eigen bureau voor duurzaamheidscommunicatie, www.ecotrigger.nl. Over de zoektocht naar de juiste maatregelen hebben Sarah en Iwan een boek uitgebracht: Ecowinst, een handboek voor energiezuinig renoveren.