All electric woonark

Tekst: Aukje van Bezeij

We moeten van het gas af, klaar.

Andrea van de Graaf is directeur van Tegenstroom en Meermaker. Tegenstroom is een lokaal energiebedrijf in de Haarlemmermeer.  Meermaker is een duurzaam investerings fonds(je) dat met advies en co-finaciering  iedereen wonenden werkend in de Haarlemmermeer helpt  met de realisatie van duurzame projecten.

Andrea is woonbootbewoner aan het IJsbaanpad. Ze woont in een woonark uit het jaar 1967 met een oppervlak van 160m2. Aan de buitenkant is er weinig veranderd, binnen des te meer.

De ark is 0M. Toen ik de ark kocht wist ik dat ik geen energierekening meer wilde. Dankzij de subsidie van de Provincie Noord-Holland ging het ineens heel snel. Er is één keer koffie gedronken om alle mogelijke scenario’s door te spreken. Daarna is er nog wat gemaild. De verbouwing zelf naar all electric heeft precies één week geduurd.

Het was relatief simpel, we hebben uitgerekend hoe veel we gebruiken. Dan kan je ook uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Van de 28 panelen zijn er 8 ook voor warm water, in combinatie met een boilervat en infraroodpanelen. Het is allemaal niet nieuw.

Maar je moet het nog wel doen. Nul op de Meter? Als we het goed hebben uitgerekend wel, maar ik ben geen purist. Nul op de meter is voor mij geen doel op zich. Onafhankelijkheid van fossiele bronnen wel. We moeten van het gas af, geen Russisch gas, geen bevingen meer bij onze landgenoten in het noorden en al helemaal geen schaliegas! Daar moeten we mee beginnen, klaar.

Tot slot:

Ik ben gewoon een milieuactiviste, dus als je dan de mogelijkheid hebt ga je er mee aan de slag.