3 Generaties in een energieneutrale woonboot
Tekst: Aukje van Bezeij
In 2016 zijn Erwin en Sandra met toen nog een zoon naar het Jaagpad verhuisd. De ark en ligplaats hebben ze gekocht van de ouders van Sandra, die daar al bijna 40 jaar wonen. Aanvankelijk wonen ze met z’n vijven op de oude ark. In februari 2017 maakt deze plaats voor een nieuwe, energieneutrale woonark.
Twee generaties in één ark
Eind 2017 is de zoon inmiddels het huis uit. Zijn ouders en grootouders wonen naar volle tevredenheid samen in één ark. Erwin en Sandra wonen boven, haar ouders wonen beneden, waar alles gelijkvloers is. Sandra: ‘Zo kunnen we voor elkaar zorgen, wij voor mijn ouders, of zij misschien wel voor ons!’
Elk echtpaar heeft een eigen woon-, en slaapkamer, maar de andere ruimtes in huis zijn open en gedeeld. ‘Wij moeten naar beneden voor de badkamer en de keuken. Mijn ouders naar boven voor de wasmachine.’
Hoe dan ook van het gas af
Dat de nieuwbouw energieneutraal werd, was voor Sandra en Erwin van het begin af aan duidelijk. Aan de buitenkant wijzen alleen de 21 zonnepanelen daar op. Binnen is de enige zichtbare duurzame ingreep een infrarood-paneel boven de bank. Maar dat is een extraatje. Het basisconcept is onzichtbaar en eigenlijk heel eenvoudig: goede isolatie in combinatie een warmtepomp en de zonnepanelen.
We hebben toch geen vloerverwarming in de bak?
Tijdens de bouw van hun ark zijn Sandra en Erwin regelmatig in Urk gaan kijken. Het was even schrikken toen Sandra in de bak een heel leidingenstelsel met buizen zag aangelegd. Hè, we hebben toch geen vloerverwarming in de bak? Het waren de leidingen van de warmtepomp. Dat ziet er dus net zo uit.
Door de buizen loopt een vloeistof met een vaste temperatuur. Zolang de temperatuur van de bak drie graden hoger is dan de temperatuur van de vloeistof werkt de warmtepomp. Wat de warmtepomp zowel energetisch als financieel interessant maakt is dat hij gemiddeld 20% elektriciteit gebruikt om daar 100% warmte van te maken, legt Erwin uit.
De zo verkregen warmte wordt opgeslagen in een watervat: het water krijgt een temperatuur van ca. 21 tot 27 graden voor verwarming en 56 graden voor het tapwater in de badkamer. De warme kraan in de keuken staat te ver van het vat. Daar is gekozen voor een instant heater: een relatief klein op elektriciteit werkend apparaat dat direct het koude kraanwater verwarmt.
Samen koken
‘Wat ook energiezuinig is, is dat we samen koken. Het is vooral ook gezellig, en makkelijk, vooral als we thuiskomen van ons werk’, zegt Sandra. We koken voor beide gezinnen in één keer. En we koken meestal ook nog te veel, dus voor twee dagen. Dat kost minder elektriciteit en ook minder menselijke energie.’