2 etagewoningen in Amsterdam West

Tekst: Aukje van Bezeij

En toen vroeg de aannemer ‘wil je het niet duurzaam?’ ‘Oh, stom!’, riep ik, ‘want ik ben heel duurzaam’.

Op de twee bovenste verdiepingen van een VvE in Amsterdam West wonen sinds eind November 2015 Jan en Judith, broer en zus en beide studerend in Amsterdam. Het zijn de derde verdieping en een zolderetage van een pand uit 1900. Voor ze er in zijn getrokken heeft moeder Paulien de woningen eerst grondig laten verbouwen.

In eerste instantie was de verbouwing vooral gericht op ruimte en esthetiek. Samen met een architect lag er een prachtig  plan klaar. Alleen nog een aannemer om de plannen uit te voeren.

Die aannemer werd Johan Broekmeulen. Een van de eerste vragen die hij zijn opdrachtgever stelde was of ze het niet duurzaam wilde. ‘Oh, stom!,’ riep ze, ‘want ik ben heel duurzaam’.

Samen met Juke Westendorp, energie-expert van NEWNRG heeft Johan uitgezocht welke technische mogelijkheden er waren en of daar subsidie voor kom worden aangevraagd. Dat kon, o.a. voor isolatie en Naar Nul op de Meter verbouwingen.

‘Toen het technisch mogelijk bleek en dankzij subsidie financieel haalbaar was, dachten we: waarom niet? In plaats van een goed geïsoleerd huis konden we nu een  energieneutrale woning maken.’

Voor het al definitieve ontwerp van de architect had de duurzame ambitie wel consequenties. Zo sneuvelde bijvoorbeeld het plan voor een dakkapel op het zuiden. Daar moesten nu zonnepanelen komen. De reactie was laconiek: dan maar iets minder ruimte en uitzicht. Opdrachtgever moeder Paulien, de bewoners Jan en Judith en de architect zijn soepel in de plannen meegegaan.

(Naar) Nul op de Meter

Alle energie voor verwarmen en warm tapwater wordt ter plekke opgewekt, er blijft een kleine vraag naar elektriciteit.