Meer ruimte, minder energieverbruik

We wonen in een voormalige huurwoning uit 1960. Voordat we er gingen wonen verbouwden we de woning: daarmee bespaarden we energie en wonnen we comfort en ruimte: we maakten de zolder bewoonbaar. Die isoleerden we met hennepvlas, een natuurlijk en ademend materiaal. Dat werkten we met leemstuck af.

Hoor wat zoemt daar?

Op het dak liggen zonnepanelen. De lente is de leukste tijd: als de dagen weer gaan lengen en we steeds meer gaan opwekken. Bij veel mensen is het ook te horen: een heel zacht zoemende omvormer.

Onze panelen hebben een stille omvormer. Die hoor je niet. Bij ons hoor je bij mooi weer wél iets zoemen in de meterkast. Als wij gezoem horen, dan weten we dat we meer opwekken dan ons huis nodig heeft. Een accu, verstopt in de kruipruimte onder de deurmat slaat die extra energie op. Ook ’s avonds zoemt het, als de zon al onder is: dan gebruiken we de zonnestroom uit de accu.

Die accu is redelijk uniek in een woonhuis in Amsterdam. Het is een onderdeel van het project ‘energieopslag in huis’ van Amsterdam Smart City. Op dit moment is het vooral gericht op het zo optimaal mogelijk gebruik maken van zelf opgewekte energie. En in de zomermaanden lukt dat goed. Het enige waar we op moeten letten is het draaien van de wasmachine en de vaatwasmachine en het gebruik van de oven. Dit doen we zoveel mogelijk wanneer de zon schijnt. Zo houden we voldoende in de accu om de avond en begin van de ochtend door te komen.

Nul op de Meter?

Nee, bij ons staat er nog geen nul op de meter. Daar sparen we nog voor.
Op ons wensenlijstje staan nog:

  • vloerisolatie
  • HR++ glas in woonkamer (nu wel dubbel)
  • Zonneboiler en heatpipes of andere vorm van zonnecollectoren ter ondersteuning van de warmwaterinstallatie

We koken en stoken nog op gas. Ook dat willen we we op termijn veranderen. Wel vervingen we de oude radiatoren door convectorradiatoren. Die besparen ook in het gasgebruik. Je merkt bijna niet dat ze aan staan en het is snel warm in de woonkamer.