Villa Buitenveldert op zon- en aardwarmte

Tekst: Aukje van Bezeij

“We moeten wat doen voor onze planeet. Je kan wel blijven wijzen naar anderen, maar begin bij jezelf. “

Samen met mijn vrouw en twee kinderen woonde ik 17 jaar lang in Amsterdam Zuid. Omdat we meer groen wilden hebben we een bungalow gekocht in Buitenveldert: een huis uit 1959 waar in 1999 een tweede etage op is gebouwd. De meeste andere bungalows in de wijk zijn in de loop der jaren vervangen door nieuwbouw. Omdat die van ons een opbouw had was het goedkoper – en vooral ook duurzamer – om te renoveren, vanaf casco, met nieuwe installaties, leidingen en bedradingen.

Via een vriend had ik al eerder Pauline Westendorp leren kennen. Haar verhaal over schone energie was altijd in mijn hoofd blijven zitten. Toen we ons huis kochten wisten we dat we daar iets mee wilden. Ik had toen alleen nog geen idee wat er allemaal kon op het gebied van duurzaam verbouwen.

Ik ben vorig jaar één van de eersten geweest die een energiestrategie van NEWNRG heeft gekregen. Dat was mijn eerste brede kennismaking met wat er technisch allemaal mogelijk is. Ik weet nog dat iemand me toen vroeg waarom ik niet alles elektrisch ging doen. Daar had ik eenvoudigweg nog nooit over nagedacht.

(Naar) Nul op de Meter

Als alle berekeningen kloppen hebben we, na saldering, geen energierekening meer.