Hoor wat zoemt daar?

De zomer is begonnen. De leukste tijd voor mensen met zonnepanelen, want de opbrengst is nu optimaal. De dagen zijn aangebroken dat je nu meer opwekt dan gebruikt. Bij veel mensen is het ook te horen: een heel zacht zoemende omvormer.

Onze panelen hebben een stille omvormer. Die hoor je niet. Ja, er brandt een lichtje als ze actief zijn, en je kunt als je op een knopje drukt zien dat ze werken, en via een app kun je alles volgen. Bij ons hoor je bij mooi weer wel iets zoemen in de meterkast. Als ik het gezoem hoor en de zon schijnt, dan weet ik dat ik meer opwek dan ons huis nodig heeft. Maar ik hoor het gezoem ook in de avond, als de zon onder is: dan gebruik ik onze zonnestroom uit de accu, onder de meterkast.

Die accu is redelijk uniek in een woonhuis in Amsterdam. Het vormt een onderdeel van het project ‘energieopslag in huis’ van Amsterdam Smart City. Op dit moment is het vooral gericht op het zo optimaal mogelijk gebruik maken van onze zelf opgewekte energie. En in de zomermaanden lukt dat goed. Het enige waar we nu op moeten letten is het draaien van de wasmachine en de vaatwasmachine (en gebruik van de oven). Dit doen we nu (zoveel als mogelijk) wanneer de zon schijnt. Zo houden we voldoende in de accu om de avond en begin van de ochtend door te komen. Zo profiteren wij nu de hele dag van de zon!

Amsterdam op eigen energie: dit doen we met elkaar

Amsterdam wil haar CO2 uitstoot sterk terug dringen. Als bewoner kun je hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Ten eerste door te proberen energie te besparen, maar ook door zo veel mogelijk in je eigen energiebehoefte te voorzien, kortom, zelf energie op te wekken. Je kunt besparen door kritisch te kijken naar alle apparaten die je in huis hebt aan staan, maar ook door je huis te isoleren. Het zelf opwekken kun je doen door zonnepanelen te plaatsen, of een aandeel te nemen in een windmolen, of bewust voor een schone energieleverancier te kiezen. Je kunt het zelf doen, maar ook samen. Met elkaar bespaar je met meer energie.

Hielke Ploeg heeft als deelnemer aan Smart City ervaring met opslag, en heeft zijn huis geïsoleerd en van zonnepanelen voorzien. Met zijn bedrijf ondersteunt hij in het mensen samen brengen en het, op een leuke manier, delen van informatie en inspiratie. Meer informatie:

Hielke Ploeg, M: 06-22144249, E: hielke@smoelwerk.com, I: www.ludiek.net

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.