Met Floris Geessinck van het gas af

Als het aan de overheid ligt moeten we in 2050 met z’n allen van het gas af. Maar als je de wetenschappers mag geloven kunnen we dat beter al veel eerder doen. Liefst morgen al. En het mooie is, het kan. Dat laat ook onze gast-blogger Floris Geessinck zien in zijn ingezonden bericht met 10 tips om zo snel mogelijk van het gas af te gaan.

10 Tips voor alternatieve verwarming van uw woning

Vanaf het jaar 2050 is het verboden om thuis CO2 uit te stoten. Er mag vanaf dan dus niet meer op gas gestookt worden. Op dit moment wordt echter nog 95% van alle woningen in Nederland voorzien van warm water en verwarming middels aardas. Over minder dan 35 jaar moet dit percentage naar 0%.

Over op stadswarmte?

Veel gemeenten maken plannen voor grote warmtenetten. Middels deze warmtenetten kunnen huizen die hierop aangesloten zijn hun woning verwarmen. Een stadswarmtenet bestaat uit pijpen in de grond, gevuld met warm water of stoom. Als jouw huis op zo’n net wordt aangesloten, krijg je dus jouw warmte en warm water uit deze buizen. Koken kan dan helaas niet meer op een gasstel, even wennen aan koken op inductie dus.

Als jouw woning niet op een warmtenet wordt aangesloten, hoe moet je er dan straks behaaglijk bij zitten? Wij zetten 10 tips voor je op een rij. Ken jij iemand die deze tips goed kan gebruiken? Deel dit artikel dan op jouw tijdlijn.

TIP 1: elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming is al een behoorlijk populaire manier om je woning (deels) te verwarmen. In opkomst is de elektrische variant. Veelal wordt deze nu gebruikt voor kleine ruimtes, zoals je badkamer of toilet. Het is echter ook mogelijk om grote oppervlakken op deze manier te verwarmen. Om vloerverwarming toe te kunnen passen, moet je vloer wel goed geïsoleerd zijn. De verwarming werkt het best onder harde vloeren, zoals tegels, een gietvloer of vinyl.

TIP 2: alsof je in de zon staat, infrarood-verwarming

Infrarood warmtepanelen zijn een uniek alternatief voor het verwarmen met gas. De experts van infrarood-warmtepanelen leggen uit hoe het werkt: elektriciteit wordt omgezet in infrarood warmtestraling. Dit resulteert in een warmte die vergelijkbaar is met zonnewarmte. De stralen verspreiden zich over de ruimte, waardoor de objecten in die ruimte opgewarmd worden.

Een leuke bijkomstigheid van verwarmen middels infrarood warmtepanelen is dat deze ideaal zijn om te bedrukken met een mooie foto. Zo combineer je het nuttige met het aangename en straalt jouw kunst aan de muur direct warmte uit. De warmte van het infraroodpaneel verwarmt alle objecten in de ruimte. Deze objecten gaan ook weer warmte afgeven, waardoor jij nog sneller opwarmt!

TIP 3: zet een airco in voor verkoeling in de zomer en verwarming in de winter

Met een airco regel je de lucht in een binnenruimte. Niet alleen de temperatuur wordt hiermee op een aangenaam niveau gehouden, ook de luchtvochtigheid wordt beheerst. Wanneer je geen gas meer mag gebruiken raden wij je een inverter airconditioning aan. Deze airco’s kunnen namelijk niet alleen koelen in de zomer, maar ook minstens zo goed verwarmen in de winter.

De airco’s zijn veelal voorzien van een strak en tijdloos design, zodat ze niet misstaan in jouw woonkamer, slaapkamer of keuken. Bijkomend voordeel: met één buitenunit kun je tot wel vier binnenunits aansturen. Inverter airconditioners zijn over het algemeen vrij zuinig (energielabel A of hoger), waardoor je geen extreem hoge kosten hoeft te maken.

TIP 4: verwarmen met een warmtepomp

Bij het zoeken naar een alternatieve manier om te verwarmen is de grootste uitdaging eigenlijk: ‘hoe verwarm ik nou een grote ruimte’? Een oplossing hiervoor, die steeds meer aan populariteit wint, is de warmtepomp, zo zegt ook nudge.nl. Een warmtepomp is te verkrijgen in diverse uitvoeringen. Kies je voor een lucht warmtepomp, dan kun je kiezen voor balansventilatie of voor een lucht-water warmtepomp. Dit laatste type neemt eigenlijk volledig de functie en plaats van je huidige HR-ketel over. Je bent dan in één keer klaar.

Een warmtepomp levert zijn warme lucht en warme water op een milieuvriendelijke manier. Door middel van een warmtewisselaar wordt warmte uit de lucht of het grondwater gehaald. Een warmtepomp gebruikt vrijwel geen fossiele brandstof en heeft een hoog rendement.

TIP 5: verwarmen met een zonneboiler en zonnepanelen 

Een zeer duurzame alternatieve manier om je woning te verwarmen, is het inzetten van een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen. Hoewel de aanschaf duurder is, zal het uiteindelijke rendement zeer voordelig zijn. Daarnaast is deze manier ook nog eens milieuvriendelijk. Zonnepanelen kun je uiteraard ook inzetten om je elektriciteitsrekening te verlagen.

TIP 6: sluit een pelletketel op je CV-installatie aan

Een pelletkachel is een prima alternatief voor je reguliere CV. Een pelletkachel kan, wanneer je ‘m aansluit op je CV, ook exact deze plaats innemen. Hiervoor hoef je niet eens veel aanpassingen te doen. Het is dus een eenvoudige manier om in één keer af te stappen van gasgestookte verwarming.

Een pelletkachel moet wel regelmatig gevuld worden met, de naam zegt het al, pellets. Dit hoeft echter niet zo vaak, omdat de kachels erg zuinig zijn en zichzelf deels aanvullen. Wil je meer weten over de werking van een pelletkachel? Lees dan deze how-to.

TIP 7: verwarmen met ijs

We zijn ons ervan bewust dat dit erg ongeloofwaardig klinkt, maar het is echt een goede optie: je woning verwarmen met ijs. Door het invriezen en ontdooien van duizende liters water in een grote betonnen tank komt kristallisatie-energie vrij, zo zegt Schipper, van Schipper Installatie. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt door een warmtepomp, om daarmee je woning te verwarmen. In de zomer kan het ijs worden toegepast als natuurlijke bron voor het koelen van je woning, ook niet verkeerd!

TIP 8: verwarmen met muurverf

Een eenvoudig toepasbare tip om jouw woning alternatief te verwarmen: breng speciale muurverf aan. Thuisbaas raadt ons dit aan. Deze muurverf brengt namelijk een dun laagje met keramische bolletjes aan op de muur, wat de verf een energiebesparende werking geeft. In de winter veroorzaken de bolletjes namelijk een reflectie, waardoor warmte terug de ruimte in wordt gekaatst en niet via de muren naar buiten vertrekt.

TIP 9: maak gebruik van warmte van servers

Je kent het wel, je computer wordt warm als deze actief gebruikt wordt. Ditzelfde geldt voor servers, wat grote computers zijn die de hele dag zware taken uitvoeren en dus veel warmte produceren. Zo is het ook mogelijk om met servers van grote bedrijven of universiteiten die bezig zijn met rekenen warmte te verkrijgen. Onlangs werd in Nederland een proef gestart met deze manier van verwarmen, waarbij dergelijke servers bij mensen in huis werden geplaatst. Geschat wordt dat er enkele honderden euro’s per huishouden bespaard kunnen worden op stookkosten. Deze alternatieve verwarmingsmethode is echt nog in de proef-fase, dus het is nog even afwachten hoe dit zich verder zal ontwikkelen.

TIP 10: zet een petroleum- of houtkachel in 

Een petroleumkachel is zeer geschikt voor het verwarmen van zowel grote als kleine ruimtes. Deze kachels werken zonder stroom, gas en afvoer, waardoor je ze vrijwel overal kunt plaatsen. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatie, omdat de kachel zuurstof uit de ruimte gebruikt om te kunnen branden. Het rendement is hoog en bij de meer geavanceerde modellen kan je de kachel nauwkeurig instellen.

Een houtkachel wordt in Nederland nu voornamelijk als bijverwarming gebruikt, maar is ook goed als hoofdverwarming in te zetten. Tegenwoordig zijn ze in diverse soorten en maten verkrijgbaar en kunnen ze ook ingebouwd worden in een schouw. Van een houtkachel komt enorm veel stralingswarmte af, waardoor je er al snel behaaglijk bij zit. Zorg wel altijd voor een goede afvoer! Wil je milieuvriendelijker stoken? Gebruik dan geen reguliere haardblokken, maar kies voor ECO blokken, ontwikkeld door Greenheat. Deze haardblokken leiden tot een verminderde uitstoot van schadelijke stoffen tot wel 86%.

Een extra voordeel van zowel een hout- als een petroleumkachel: je brengt er direct wat extra sfeer mee in huis, doordat ze erg gezellig staan in je woonkamer, keuken of zelfs slaapkamer.

Extra tips voor een aangenaam klimaat in huis

Naast bovengenoemde alternatieve manieren om je woning te verwarmen, geven we je graag nog wat allerhande tips om de verwarmingskosten te drukken.

  • Hang gordijnen op, deze houden warmte binnen en de kou buiten. Hoe dikker de gordijnen, hoe beter dit werkt.
  • Ga eens wat vaker uitgebreid koken. De warmte van het koken warmt ook je huis een beetje op.
  • Kaarsen zorgen niet alleen voor gezelligheid, ze zorgen ook voor flink wat warmte. Wist je dat je met één waxinelichtje je gehele auto kunt opwarmen?
  • Feenstra geeft nog de volgende tip: vervang je ventilatiebox als deze 15 jaar of ouder is. Daarmee vervang je de wisselstroommotor voor een gelijkstroommotor, wat ervoor zorgt dat je nog maar 1/6 van de benodigde elektriciteit gebruikt. Laat na het vervangen van de box wel de ventilatiekanalen reinigen: het verbruik ligt hierdoor lager en je leefklimaat wordt gezonder.
  • Zet de verwarming ‘s nachts op 15 graden. Dit scheelt je al snel €80,- per jaar. Het helpt ook om je verwarming twee uur voor je gaat slapen naar beneden te draaien.
  • Is je woning slecht geïsoleerd? Breng dan radiatorfolie achter de verwarming aan. Hiermee voorkom je dat de warmte je huis verlaat via de muren.

Tekst: Floris Geessinck
Functie: Marketeer
E: marketing@ts24.nl
W: ts24.nl | ts24.be | glasspolish.nl